Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)

            Mersin Oto Ekspertiz firmaları arasında en iyi firma olan Mezitli Oto Ekspertiz olarak motorlu taşıtlar vergisi hakkında gerekli olabileceğini düşündüğümüz bilgileri sizlere sunuyoruz.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV, motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafında her yıl tutarları belirlenen bir taşıt vergisidir. Bu belirleme ölçütleri arasında vergiye en fazla etkisi olan emisyon oranıdır.

Emisyon oranı, motorun silindir hacmi (motor gücü ) ile doğru orantılı olarak azalıp, artar. Bu sebeple motor gücü düşük olan araçlar daha az vergi öder. 

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Ödeme;

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV ödemesi her yıl iki eşit taksit olarak ocak ve temmuz aylarının sonuna kadar yapılır. Bu tarihlerin geçirilmesi durumunda günlük olarak gecikme faizi uygulanır. Ayrıca yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapılmaması halinde kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Borç Sorgulama; 

Aracın vergi borcu Gelir İdaresinin Başkanlığının (GİB) internet sitesi üzerinden plaka, TC kimlik numarası ve araç tescil tarihi ile sorgulanarak, kredi kartı ile ödenebilir. (Gelir İdaresinin MTV sorgulama ve ödeme sayfasına ulaşmak için tıklayın). Öte yandan neredeyse tüm bankaların internet bankacılığı üzerinden sadece plaka ile MTV sorgulama işlemi yapılarak borç ödemesi kolaylıkla yapılabiliyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Nasıl Hesaplanır?

  1. Hesaplama aracımız üzerinden motorlu taşıtınızın sırasıyla, tipi, yaşı, motor silindir hacmi ve ilk tescil tarihini seçin.
  2. Seçimlerinize göre aracımız, Gelir İdaresinin her yıl sonunda yeniden açıkladığı vergi tutarınızı getirecek.
  3. Belirlenen oran, aracımız tarafında 2018 Ocak ve Temmuz ayında ödenmek üzere iki eşit taksite bölünecek.

Ayrıca taşıtın ilk tescil tarihi "01/01/2018 ve sonrası" seçilmesi durumunda, taşıtın vergisiz değerinin de seçilmesi gerekiyor. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi için yaş hesaplaması model yılı baz alınarak yapılır. Bu hesaplama işleminde içinde bulunulan yılda hesaba katılır. Örneğin model yılı 2013 olan bir aracın 2018 yılında vergi hesaplama yaşı 6'dır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Zam Oranı;

2018 yılından önce Motorlu Taşıtlar Vergisi zam oranları “yeninden değerlendirme” oranına göre yapılıyordu. Ancak 2018 yılından itibaren, 2018 yılından önce alınmış araçlarda 1300 cc altında olanlara %15, 1300 cc üzerinde olanlara ise %25 oranında MTV zammı uygulanacak. 2018 yılından sonra alınacak araçlardan ise motor hacmi ve taşıtın vergisiz yani ham satış bedeline göre 2017 yılı MTV oranlarına kıyasla %15 ila %50 arasında bir zam yapılacak. Ayrıca 2018 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı %14,47 olarak gerçekleşti. Yani 2017 yılında enflasyonun yüksek gerçekleşmesinden dolayı 1300 cc kadar olan araçlara 2018 yılı için sadece %0,43'lük ek bir MTV zammı yapılmış oldu.

  • MTV yeniden değerleme oranı hesaplaması

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK’in) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki bir önceki yılın ekim ayına göre meydana gelen ortalama fiyat artışı (On iki aylık ortalamalar göre değişim)“yeniden değerleme oranı” olarak kabul ediliyor.

Kamyonet’in Panel Van Olarak MTV Ödemesi;

Ruhsatta kamyonet olarak geçen araçların arka kısımlarında “yolcu oturma” koltuğu bulunuyorsa araç vergi hesaplaması “panel van” olarak yapılıyor. Örneğin toplamda 5 oturma koltuğu olan kamyonetin araç vergi hesaplaması panel van araç üzerinden yapılıyor. Bu durum daha yüksek bir vergi ödenmesine sebep olsa da araç vergisini “panel van” olarak ödeyen kamyonetlerin otoyol hız sınırı olan 95 km’nin, panel van hız sınırı olan 110 km’ye çıkmasını da sağlıyor. 

 

Araç Vergisi Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olan araç satılamaz ve muayeneden geçmez. Bundan dolayı aracınızla ilgili resmi bir işlem yapmak istiyorsanız, vergi borcu olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Öte yandan aracınızın muayeneden geçmesi için geçerliliği devam eden bir trafik sigortasına da sahip olması gerekir.

Araç Vergisi Borcu Olan Taşıtın Ruhsat veya Plaka Değişikliği Yapabilir mi?

Araç vergisi yani MTV borcu olan taşıt için ruhsat veya plaka değişikliği yapılamaz. Aslında özet olarak, MTV borcu olan araçla ilgili resmi kurumlarda neredeyse hiçbir işlem yapılamıyor. Bunun için bu tarz işlemlerden önce taşıtın MTV borcu olup olmadığını kontrol etmek de fayda var.  

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin MTV'nin Yanlış Plakaya Yatırılması;

Yanlış plakaya ödenen MTV'nin iadesi alınabiliyor. Eğer yanlış ödeme kredi kartı veya doğrudan banka hesabı üzerinden yapıldıysa iade işlemi doğrudan bankanın şubesi üzerinden genel olarak yapılabiliyor. Eğer iade banka şubesi üzerinden yapılamaz veya yanlış ödeme doğrudan vergi dairesine yapıldıysa, aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine iade/mahsup dilekçesi vererek iade talebinde bulunulabiliyor. Aracın bağlı bulunduğu vergi dairesi ise plaka il koduna ve verildiği ilçeye göre değişiyor.

Senetle Araba Alımı Nasıl Yapılıyor?

Sayısı sürekli artış gösteren firmalardan senetle ve kefilsiz olarak taşıt alma imkânı mevcut. Genel olarak taşıt bedelinin %25’i peşin, geri kalan %75’lik kısım ise 36 aya varan senet imkânı ile taşıt alımı yapılabiliyor. Ayrıca özellikle işletme adına alınan araçlarda özel anlaşmalar ile %25’lik peşinat tutarını düşürme imkânı da bulunuyor.